Haber

İYİ Parti Trabzon’da istifa dalgası başlıyor

TRABZON – 31 Mart Yerel Seçimleri’nde oy oranı yüzde 3,77’ye düşen İYİ Parti’de seçimlerden sonra başlayan istifa dalgasına olağanüstü kongre de engel olamadı. Trabzon’da tek İYİ Partili belediye olan Yomra ilçesinin Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’ın bugün partisinden istifa etmesinin ardından ildeki teşkilatların da peş peşe istifa edeceği öğrenildi.

31 Mart Yerel Seçimleri’ne ‘hür ve müstakil’ kararıyla giren ve beklediği sonucu alamayan İYİ Parti’de kopuş süreci hızlandı. 2019 ve 2024’te İYİ Parti’den Yomra Belediye Başkanlığı’nı kazanarak partisinin üst üste iki kez belediye başkanlığını kazanan tek ismi olan Mustafa Bıyık’ın istifası kendisiyle sınırlı kalmayacak. Partililerden aldığımız bilgilere göre; yarın basın önüne çıkacak olan İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Fatma Başkan ve yönetimi istifasını açıklayacak. İl yönetiminin ardından Beşikdüzü ve Maçka ilçeleri dışında ilçe yönetimlerinin çoğu peşi sıra istifa edecek.

SEÇİM SÜRECİNDE BÖLÜNME BAŞLAMIŞTI

İYİ Parti’nin Trabzon ayağında başlayan istifa dalgası seçim sürecinde başlamıştı. Seçim öncesi yaşananları hatırlatacak olursak; İYİ Parti’den Ortahisar Belediye Başkan adayı olarak gösterilen Ayhan Pala’nın adaylığı sosyal medya üzerinden seçimlerde ‘iş birliği’ yapılması mesajları verince iptal edilmişti. Aynı dönemde daha önce yönetimlerde görev almış bir grup İYİ Partili istifa ederek CHP Ortahisar Adayı Ahmet Kaya’ya destek vereceğini açıklamıştı.

İYİ Parti Genel Merkezi’nin ‘hür ve müstakil’ kararına rağmen 2019’da CHP’nin kazandığı Beşikdüzü ve İYİ Parti’nin kazandığı Yomra’nın Cumhur İttifakı’na geçmemesi için karşılıklı aday çıkarmamaya yönelik görüşmeler de İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın’a takıldı. ‘İş birliği’ne şiddetle karşı çıkan Yavuz Aydın’ın, Beşikdüzü’nden aday çıkarılması yönünde baskı yaptığı biliniyor. İYİ Parti’nin Beşikdüzü’nde aday çıkarma kararı almasıyla CHP de Yomra’da aday çıkarma kararı alsa da CHP ilçe yönetimin çağrısı ve Koray Aydın’ın sürece dahil olmasıyla bu karardan vazgeçildi ve Mustafa Bıyık desteklendi.

KURULTAY SONUCU İSTİFALARI TETİKLEDİ

İYİ Parti’nin 31 Mart Yerel Seçimleri’nde uğradığı başarısızlık sonrası alınan kurultay kararında Trabzon teşkilatlarının büyük bölümü Koray Aydın’ı destekledi. Kongrede Akşener’in desteklediği Müsavat Dervişoğlu’nun Genel Başkan seçilmesi, partinin yönetim kademesinin büyük oranda aynı kalması ve ‘hür ve müstakil’ kararını alan yöneticilerin aynı yöntemleri izleyecek olduğu kanaati seçimden önce başlayan kırılmanın kurultay sonrası istifalara dönüşmesine yol açtı.

MİLLETVEKİLİ YAVUZ AYDIN’A BÜYÜK TEPKİ VAR

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın ise kurultayda Akşener’in desteklediği Müsavat Dervişoğlu’nun yanında yer aldı. Kongre sonrasında da Yavuz Aydın partinin Genel İstişare Kurulu (GİK) üyeliğine seçildi. Bir önceki dönem İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs’ün liste dışı bırakılarak teşkilatın ve Koray Aydın’ın desteğiyle 1. sıradan milletvekili adayı gösterilen Yavuz Aydın’ın kongreki tavrı büyük tepki aldı. Koray Aydın’ın yaklaşık 30 yıllık siyasi yol arkadaşı olan ve partilileri tarafından ‘ihanetle’ suçlanan Yavuz Aydın’ın partisinin Trabzon teşkilatını yeniden nasıl organize edeceği merak konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu