Ekonomi

Avrupa ekonomisi üçüncü çeyrekte küçüldü

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin 2023 yılı üçüncü çeyreği Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına (GSYH) ilişkin önde gelen verilerini açıkladı. Edinilen bilgiye göre, 20 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış GSYİH, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 azaldı.

Avro Bölgesi’nde GSYİH yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 arttı. Piyasa beklentileri, Avro Bölgesi’nde GSYİH’nın çeyrek bazda sabit kalacağı ve yıllık bazda yüzde 0,2 artacağı yönündeydi. Açıklanan verilerin piyasa beklentilerinin altında kalması dikkat çekti. AB’de mevsimsellikten arındırılmış GSYİH yılın üçüncü çeyreğinde hem çeyreklik hem de yıllık bazda yüzde 0,1 arttı. AB ekonomisi ikinci çeyrekte herhangi bir değişiklik göstermezken, Avro Bölgesi ekonomisi yüzde 0,2 oranında büyüdü.

İtalya ve Litvanya’da değişiklik yok

Üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre GSYH İrlanda’da yüzde 1,8, Avusturya’da yüzde 0,6, Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 0,3, Estonya ve Portekiz’de yüzde 0,2, Almanya ve Litvanya’da yüzde 0,1 azaldı. İsveç ve İtalya’da GSYİH sabit kalırken, Fransa’da yüzde 0,1 arttı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında GSYİH İrlanda’da yüzde 4,7, Estonya’da yüzde 2,5, İsveç ve Avusturya’da yüzde 1,2, Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 0,6, Almanya ile İtalya ve Litvanya’da yüzde 0,4 azaldı. ‘de değişmedi.

habertarakli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu