Suudi Arabistan ile İran arasında barış adımları
Suudi Arabistan haber ajansı SPA’nın haberine göre Nasser bin Avad Al Ganum başkanlığındaki Suudi Arabistan teknik heyeti, İran Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle birlikte başkent Tahran’a geldi.
İki ülke dışişleri bakanlarının 6 Nisan’da anlaştıkları görüşmenin devamı niteliğindeki görüşmede, “Suudi Arabistan, İran ve Çin’in ortak üçlü anlaşmasının uygulanması” ele alındı.
Al Ganum, sıcak karşılaması için İran Dışişleri Bakanlığı Protokol Dairesi Başkanı Büyükelçi Mehdi Honerdust’a teşekkür etti. Honerdust, ülkesinin Suudi Arabistan ekibinin görevini kolaylaştırmak için her türlü imkan ve desteği sağlamaya hazır olduğunu belirtti.
İran ve Suudi Arabistan büyükelçi açmaya karar verdi
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, 6 Nisan’da Pekin’de Çin’in merkezine geldiler ve iki ülke büyükelçiliklerini yeniden açma, iki ülke arasındaki uçuşları yeniden başlatma ve vize kolaylığı konularında anlaştılar.
Tahran-Riyad ortasında 7 yıl aradan sonra dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen ilk resmi görüşmenin ardından yayınlanan ortak açıklamada, iki ülkenin işbirliğini her alanda genişletme konusunda mutabık kaldığı belirtildi.
İki ülke tarafından imzalanan ortak bildiride, Tahran ve Riyad’daki büyükelçilikler ile Meşhed ve Cidde’deki konsoloslukların mayıs ayına kadar olan iki aylık süre içinde yeniden açılması için gerekli hazırlıkların yapılması kararlaştırıldı. Mart ayında Çin’in arabuluculuğunda anlaşma sağlandı.
Riyad ve Husiler arasında esir değişimi
Riyad yönetiminin Suudi Arabistanlı bir tutsağa karşı Yemen’deki İran merkezli Husilerden 13 tutsağı serbest bıraktığı belirtildi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama Husiler Ulusal Tutsak İşleri Komitesi Lideri Abdulkadir el-Murteza tarafından yapıldı.
Murteza, “Daha önce serbest bıraktığımız bir Suudi Arabistanlı tutukluya karşılık Riyad yönetimi tarafından serbest bırakılan 13 tutuklu ve esir bugün Sana’a’daki Uluslararası Havalimanı’na ulaştı.” sözünü kullandı.
Murteza, bu adımın daha önce kararlaştırılan anlaşmanın uygulanması için bir başlangıç olmasını diledi.
Bugün serbest bırakılan Husi tutsakların geçen ay Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla varılan anlaşmanın bir parçası olduğunu kaydeden Murteza, “Önümüzdeki Perşembe günü anlaşmanın tam olarak uygulanması için gerekli adımları atmış olacaklar” dedi.
Konuyla ilgili Yemen hükümeti ve Suudi Arabistan’dan herhangi bir açıklama yapılmadı.
Yemen hükümeti ile Husiler arasında 11 Mart’ta BM himayesinde İsviçre’de başlayan esir değişimi müzakereleri sonucunda taraflar, 4’ü gazeteci ve tanınmış siyasi isimler olmak üzere 887 kişinin karşılıklı olarak serbest bırakılması konusunda anlaşmıştı. , askeri ve güvenlik yetkilileri, 20 Mart’ta.
Yemen’deki Husiler, 28 Mart’ta hükümetle vardıkları esir değişimi anlaşmasının 10-11 Nisan tarihlerinde 3 aşamalı olarak uygulanacağını duyurdu.
Yemen hükümeti ise 8 Nisan’da Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICRC) talebi üzerine Husilerle yapılan esir değişimi anlaşmasının 11 Nisan’dan 14 Nisan’a ertelendiğini duyurdu.
Yemen’deki kriz
Krizin yıllardır devam ettiği Yemen’de İran merkezli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana’a ve bazı bölgeleri kontrol ediyor.
Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri, Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetini destekliyor.