Gençler üretime dönüyor
İZMİR (İGFA) – İzTırım ve İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzDoğa’nın ortaklaşa yürüttüğü Çoban start-up projesi ile çobanlık tecrübesi olan ancak zorunlu olarak çobanlık yapmak zorunda olan 18-30 yaş arası genç üreticilere start-up desteği verilecek. ekonomik koşullar nedeniyle çobanlığı bırakmak.
Projeden faydalanacak üreticilere 40 adet yerli damızlık keçi ve ağıl yapabilmeleri için inşaat malzemesi takviyesi yapılacak. Ayrıca çobanlar “Başka Tarım” sertifikasyon programına dahil edilerek sütleri garanti altına alınacak. Başlangıç desteği ile genç üreticilere temel olacak şekilde çobanlık mesleğinin yeniden canlandırılması amaçlanıyor.
20 üretici ilk etapta yer edinecek
Çoban Start-up projesine Kınık’tan 32, Kiraz’dan 11, Bergama’dan 8 ve Bayındır’dan 8 olmak üzere toplam 59 başvuru yapıldı. 59 başvuru arasından İzmir’de ikamet eden, 18-30 yaş arasında olan, tarım kooperatifine üye olan, daha önce küçükbaş hayvancılık yapıp bu alanda deneyim kazanan ancak ekonomik sorunlar nedeniyle hayvancılığı bırakan, büyükbaş hayvan sahibi olan, ve kendisi ve birinci derece yakınları için küçükbaş hayvancılık. Uygunluk kriterlerini karşılayan kişiler, Shepherd Start-up ekini almaya hak kazandı.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda Bergama’dan 4, Kınık’tan 6, Kiraz’dan 4 ve Bayındır’dan 6 olmak üzere toplam 20 üretici Çoban Start-up eki almaya hak kazandı.
Üreticiler başvurularının durumunu www.izmir.bel.tr/tr/BaskaBirTarimBasvuruDurumSonuc adresinden görebilirler.
Genç çobanlar meralara dönecek
İzDoğa ve İzTarı tarafından yürütülen Çoban Start-up projesi ile genç üreticiler desteklenecek. İzTarm, çobanlık başlangıç desteği almaya hak kazanan genç çoban adaylarıyla sözleşme imzalayacak.
Temmuz ve Ağustos aylarında eğitim alacak genç çoban adaylarına ağıl üretimi için malzeme temin edilecek. Ahır üretim sürecini tamamlayan adaylara ekim ayında 40 adet barbel ve malt ırkı keçi dağıtılacak. Genç çoban adaylarına da başlangıçta yemlik verilecek.